top of page
Writer's pictureArno Phatthanalayakun

Welke bestandsformaten zijn er voor logo's en welke moet je gebruiken?

Updated: Nov 2, 2023


Een printer, laptop en kleurenswatches. Logo's zijn er vaak in verschillende bestandsformaten, kleurvarianten en voor digitaal gebruik en in drukwerk.

Als het gaat om het ontwerpen van logo’s, is het kiezen van het juiste bestandsformaat essentieel. Het heeft niet alleen invloed op de kwaliteit van je logo, maar het bepaalt ook hoe het eruit zal zien op verschillende platforms en media. In deze blogpost laten we je weten welke logo bestandsformaten er zijn en welke het beste is voor verschillende soorten gebruik.


SVG (Scalable Vector Graphics)

SVG is een bestandsformaat dat op vectoren gebaseerd is dat XML (Extensible Markup Language) gebruikt om de afbeeldingen te laten zien. Moeilijke termen, maar in makkelijke woorden betekent het dat het logo vergroot of verkleind kan worden zonder kwaliteitsverlies. SVG-logo’s zijn dus perfect voor websites en digitale media, omdat ze snel laden en eenvoudig kunnen worden aangepast aan elk schelmformaat. Daarnaast zijn ze ook goed voor drukwerk, omdat de grootte aangepast kan worden zonder kwaliteitsverlies.


EPS (Encapsulated PostScript)

EPS is de andere variant bestandsformaat die gebaseerd is op een vector bestandsindeling. Ook dit bestandsformaat kan vergroot en verkleind worden zonder kwaliteitsverlies, waardoor het net zoals een SVG-logo goed is voor websites, digitale media en drukwerk. Het verschil tussen SVG en EPS is dat de EPS formaat wordt ondersteund door verschillende ontwerpsoftwares zoals Adobe Illustrator, waardoor het een goede keuze is voor ontwerpers die het logo moeten bewerken.


PNG (Portable Network Graphics)

PNG staat voor Portable Network Graphics. Het is een op rasters gebaseerd bestandsformaat dat transparantie ondersteunt. Dat wil zeggen dat je een logo kan exporteren zonder een bepaalde kleur achtergrond erbij te hebben. PNG-logo’s zijn geschikt voor websites en digitale media, door hun kleine bestandsgrootte en dus snelle laadtijd. We raden ze echter af voor drukwerk, omdat PNG-logo’s bij het vergroten korrelig kunnen worden.


JPG/JPEG (Joint Photographic Experts Group)

JPG is een gecomprimeerde bestandsindeling die vaak wordt gebruikt voor foto’s. Je kan het ook wel zien als een afbeelding, bestaande uit verschillende laagjes, die samengeperst is tot een. Dit maakt het dan ook geschikt voor digitale media, omdat het vaak kleine bestanden zijn. Voor drukwerk raden we ze af, omdat deze net als de PNG-bestandsformaat ook korrelig kunnen worden.


Conclusie

Al met al zijn er dus verschillende bestandsformaten die je kan kiezen. Het is dus belangrijk om in je achterhoofd te houden waar je het logo voor gaat gebruiken: digitale media of drukwerk. Voor digitale media zijn SVG en PNG ideaal, omdat ze snel laden en makkelijk kunnen worden aangepast. Voor printgebruik is EPS de beste keuze omdat het snel kan worden opgeschaald naar elk formaat zonder kwaliteitsverlies en het wordt ondersteund door veel programma’s. JPG kan in sommige gevallen worden gebruikt, alleen het is niet het beste format voor logo’s, omdat ze korrelig kunnen worden wanneer ze vergroot worden. Door het juiste logo-formaat te kiezen voor jouw behoeftes, zorg je ervoor dat je logo er prachtig uit ziet, ongeacht waar het wordt weergeven.

Hulp nodig met je logo’s? Wij zijn binnen bereik.

Social Media post design
Brouwer Legal document en layout ontwerp
PINK! Politiek Instagram post

zijn wij binnen bereik.

Van drukwerk dat opvalt tot scroll-stopping social media content, wij zijn binnen bereik. Geen creatieve uitdaging is ons te gek. We helpen je graag een waardevolle verbinding te leggen met jouw doelgroep.

voor jouw creatieve ingeving

bottom of page